Arvot, Media, Sanna Marin

NO SE MEDIA

Ai että mitäkö mieltä Selänteen ulostulosta, Vuorelman ”vastineesta” sekä viimeaikaisista arkeologisista löydöistä?

Legendaarinen numero 8 ansaitsisi mielestäni 10 pistettä ja papukaijamerkin tästä keskustelunavauksesta, missä perustellusti kyseenalaistaa suomalaisen median luotettavuuden. Twitterissä esille nostettu Johanna Vuorelman kolumni taas otsikoi uutisoinnin näyttävän vinoutuneelta, jos se ei vastaa lukijan poliittisia mieltymyksiä.

Voisi kuvitella, että tutkijan näkemys olisi heittämällä pätevämpi kuin muutaman aivotärähdyksen saaneen jääkiekkoilijan, mutta onko näin todella?

Selänne väittää, että toisin kuin ennen, nykymedia manipuloi, provosoi, aivopesee ja yrittää vaikuttaa ihmisten mielipiteisiin omaa ideologiaansa korostaen.

Sattumalta media-alan julkaisu Suomen Lehdistö on helmikuun alussa julkaissut artikkelin, jossa todetaan tutkimuksen osoittaneen suomalaisten nuorten toimittajien objektiivisuuskäsitteen muuttuneen joustavammaksi. Samalla halu valistaa sekä ajaa yhteiskunnallista muutosta on korostunut. Maailman laajin journalistien arvoja selvittävä pitkittäistutkimus, WJS, osoitti myös sukupuolen vaikuttavan entistä enemmän tavoitteisiin ja ammattikäsityksiin.

Suora lainaus artikkelista:

”Naisille miehiä tärkeämpiä ovat yhteiskunnalliseen aktiivisuuteen liittyvät tavoitteet: rauhan ja suvaitsevaisuuden edistäminen, ratkaisujen osoittaminen ongelmiin, yleisön tunteiden koskettaminen tarinoilla, vinkkien tarjoaminen arkeen sekä puhuminen yhteiskunnallisen muutoksen ja vähemmistöjen puolesta.

Miehet uskovat naisia enemmän objektiivisen journalismin mahdollisuuteen ja totuuden vaistonvaraiseen saavuttamiseen. He myös kokevat yleisemmin, että journalismissa pitää antaa faktojen puhua puolestaan.”

Tähän väliin lienee oleellista nostaa esille Journalisti-lehden artikkeli vuodelta 2021, jossa todetaan journalismin naisistuvan siinä määrin, että jopa 80 prosenttia opiskelijoista on naisia.

WJS:n noin 450 suomalaistoimittajaa kattavan tutkimuksen perusteella 60 prosenttia rivitoimittajista myös asetti poliittisesti itsensä keskustasta vasemmalle.

Eräs opinnäytetyö vuodelta 2020 niin ikään tarkasteli journalistiikan opiskelijoiden arvoja. Sen mukaan valtaosa (yht. 57%) kannatti vihreitä ja vasemmistoa, kun taas 70% totesi, ettei missään nimessä äänestäisi perussuomalaisia. Faktabaari-sivusto osoittaa myös parin aiemmin tehdyn suuntaa-antavan tutkimuksen tulleen samankaltaisiin johtopäätöksiin.

Jos joku pystyy perustelemaan minulle, mikä valtamediaksi laskettava taho Suomessa olisi selvästi konservatiivi- tai oikeistohenkinen ja haiskahtaisi perussuomalaisten penetroimalta, niin nostan foliohattuani! Liberaaleja vasemmistomedioita on sen sijaan tuntunut nousevan kuin ”tatteja sateella”. Tämänkaltaisia väitteitä ei mitä ilmeisemmin ammattijournalistin tarvitse edes nykyisin perustella.

Sanottakoon kuitenkin, että Turun yliopiston tutkimuksen mukaan suosituin Suomea koskeva salaliittoteoria oli punavihreä toimittajablokki, johon uskoi joka viides kyselyyn vastannut. Kuriositeettina lisättäköön, että 24,1 prosenttia vastanneista uskoi myös sellaiseen _täysin järjettömään_ salaliittoteoriaan, jossa koronaviruksen uskottiin lähteneen laboratoriosta.

Huhhuh, mitä hulluja nuo foliohatut!

Tästä aasinsillalla on pakko mainita myös erään rakastetun pääministerin vanha blogipostaus, jota olisi ”äärioikeisto-natsi-rasisti-fasisti”-logiikalla riepoteltu mediassa tiedevastainen-foliohattu-salaliitto-hörhöilynä.

Sanna Marinin retoriikka sikainfluenssan jälkimainingeissa on kuin suoraan koronakriitikkojen oppikirjasta:

”Esirippu laskee ja lääketeollisuus kumartaa katsomossa töllöttäville aivottomille lampaille.”

Nooo, ihminen muuttuu – äärioikeistolainen ei?

Siitä lisää seuraavassa osassa…

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *