Arvot, Ei luokiteltu, Sanna Marin, Venäjä

MARINAA

”Turhaa marinaa pääministeristä, joka on vapaalla bilettämässä ystäväporukalla.” ”Eiköhän meistä jokainen joskus ole vetänyt lärvit?” ”Jos vastaava video pyörisi keski-ikäisestä miehestä, ei varmasti nousisi mitään kohua. Nuoret naiset taas tarpeettoman arvostelun kohteena.”

Tämänkaltaisiin kommentteihin törmää tuon tuostakin. Vähissä sen sijaan ovat vaatimukset vuolaasta anteeksipyynnöstä. Chisukin menetti aikanaan useammat yöunensa vääränlaisten lettien takia, mutta pääministeri näyttää saavan synninpäästön toilailulleen toteamalla ”harmi, että video levisi”.

Kyse ei ole siitä, etteikö valtion päähahmo saisi olla ikäistensä tapaan toisinaan vähän päissään, tanssia seksuaalisesti ja poseerata himokkaasti kameralle. Olkoonkin, että siitä tulee tällaiselle 2000-luvun nuorelle ’kiehnätään tässä tyttöjen kesken ja otetaan kuumia profiilikuvia irc-galleriaan’ -vibat.

Sovittakoot, että Sannan käytös on lähinnä hieman noloa, mutta ei kuitenkaan paheksuttavaa tai ainakaan yksiselitteisen tuomittavaa. Omasta mielestäni on myös erittäin tervetullutta ravistella poliittisia instituutioita ja nykyaikaistaa niin arvomaailmaa kuin etikettejäkin.

Jostain syystä minun silmiini vaikuttaa käyneen niin, että – liekö misogynia-keskustelun ja feminismin nousun myötä – nuori, kaunis naispääministeri tuntuu olevan täysin tietyn kansanosan arvostelun yläpuolella silloinkin, kun syytä olisi.

Yhtä aikaa moni myös näkee asian päinvastoin ja kokee Marinin tulleen tällä_kin_ kertaa kiusatuksi sukupuolensa takia. Huomionarvoista on, että siltä porukalta, joka olisi halunnut kivittää _ne v*tun rokottamattomat_, löytyykin yhtäkkiä inhimillisyyttä ylenmäärin. Foliohatut tuntuvat jälleen määrittelevän kannan, mitä vastaan sivistyneen konsensuksen on asetuttava.

Pääministerin on oltava vakavasti otettava ja hänellä täytyy olla poikkeuksellisen hyvä harkinta- ja arvostelukyky, jotta kansa voi olla luottavaisin mielin myös kriisiaikoina.

Katu-uskottavuutta löytyy kyllä kuin jengimuijalla, mutta odottaisihan sitä pääministerin tiukasti tuomitsevan huumeet eikä löyhästi toteavan ”en minä ainakaan mitään nähnyt”.

Voisi myös edellyttää, että arvovaltainen valtion edustaja ymmärtäisi olla poseeraamatta pornahtavasti säilyttääkseen kasvonsa myös konservatiivisemmissa maissa.

Jos bailukavereina olisivat todelliset ystävät eivätkä b-luokan julkkikset, ei olisi pienintäkään mahdollisuutta tällaisen materiaalin vuotamiseen. Koska Marin on tietoisesti halunnut tulla kuvatuksi humalaisena, on ollut hänen omalla vastuullaan tehdä riskianalyysi tilanteesta ja ymmärtää mahdolliset seuraukset.

En haluaisi lähettää isoille kirkoille Suomen asioista neuvottelemaan noin sinisilmäistä johtohahmoa, joka huoletta uskoo, kun joku päissään lupaa ”minuun voit kyllä luottaa”. Ei kai maamme tärkein poliitikko niin tyhmä voi olla?

Siksi pidinkin heti todennäköisenä, että videon julkaisu on tarkoituksenmukainen peliliike, mutta hetken kesti miettiä, että mitä sillä tavoitellaan.

Yhtäkkiä foliohatussani välähti:

Venäjä-kortin vetäminen oli niin absurdia, että siinä kohtaa kaikki valkeni.

Tämä oli tehtävä, jotta suomalaiset tietävät, keitä syyttää siinä vaiheessa, kun Marinista alkaa tihkua _oikeasti_ hälyttävää aineistoa.

Muistakaahan siis, että mikäli pääministerimme kuvataan missään korruptiolta haiskahtavissa yhteyksissä tai julkisuuteen vuotaa kuva, missä on vähän pölyä nenän alla, niin tiedetään Puten kätyreiden olevan asialla.

Mikään muu tahohan _ei koskaan_ tarttuisi tilaisuuteen hyödyntää hyväuskoista, virhearvioihin lankeavaa maskottia poliittiseen ohjailuun.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Kylläpä yllätti ja ilahdutti tämä viesti. Kiitos Lompo

  2. Kiva kun kirjoitat, kirjoitat vaikeista ja kielletyistäkin aiheista sovinnollisesti ja syyttelemättä. Omaan silmääni vaikuttaa, että ydinsanomasi tässä blogissa koskee sanan-…

  3. KIITOS! Täysin samaa mieltä, että nyt on aika lisätä sitä moniäänisyyttä ja suoraa puhetta enkä epäile yhtään, etteikö Vapauden liitto…

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *