Mielipiteet

SANNI UKKOSEN KOLUMNI:

Ylivertaisuusharhan sokaisemat tiedeuskovaiset haluavat määritellä, mistä saa puhua – Lopettakaa tuo sekoilu!

Sote-ala on ennennäkemättömässä kriisissä ja pahoinvointi on tavoittanut Suomen joka kolkan viime vuosien aikana. Ihmisiä on kuollut ennätystahtia, mutta onneksi tilanne ei ole yhtään niin vakava kuin Keski-Euroopassa, missä ei ole ollut mummoja enää sen jälkeen, kun homeopatia hyväksyttiin vaihtoehtoiseksi hoitomuodoksi. No okei, on siellä ehkä muutama, mutta hekin ovat rutiköyhiä, kun käärmeöljykauppiaat ovat kupanneet heidät kuiviin.

Koululääketiede sen sijaan on erehtymätön, kaikkitietävä ja pelkästään potilaan etua – eikä ainakaan lääkejättien intressejä – valvova.

Mikä voisikaan turvata ihmisen hyvinvointia sen paremmin kuin estää heitä kuulemasta vaihtoehtoisista ja vaarattomista hoitomuodoista. Lääkärinvalassa luvataan käyttää vain lääketieteellisen tutkimustiedon TAI

KOKEMUKSEN HYÖDYLLISEKSI OSOITTAMIA MENETELMIÄ.

Nyt kaikkitietävä totuuskomissio haluaa estää homeopatian esittelemisen SuomiAreenalla YHTENÄ n. 70:n (!!!) muun hyvinvointialaan liittyvän tapahtuman yhteydessä _tasapuolisuusharhaan_ vedoten.

Naurattaisi, ellei itkettäisi näiden ihmisten maailmankuva: jos sitä ei lue vertaisarvioidussa julkaisussa, sitä ei ole.

Mediuutisten pääkirjoitus penää puoskarilakia, ennakkosensuuria ja ehdottaa, etteivät lääkärit saisi jatkossa osallistua tutkimattoman tiedon levittämiseen. Se on suorastaan sairas ajatus, kun ottaa huomioon, mitkä tahot tutkimuksia ylivoimaisesti eniten rahoittavat. Tragikoomista on myös se, että ketään ”heistä” ei tuntunut haittaavan, kun somejulkkikset, presidentit ja asiantuntija-aaltolat promosivat kenties kaikkien aikojen epävarminta uutuustuotetta tutkitusti turvallisena.

Käsittääkseni tieteelliseen tutkimukseen kuuluvat eri hypoteesit ja niiden kyseenalaistaminen. Kunnon tiede ei siis voi aukottomasti väittää tietävänsä jotain todeksi, ja onkin olemassa lukemattomia esimerkkejä niistä kokemuksista, joita perinteinen lääketiede ei ole pystynyt selittämään.

Pitäisikö _ihmisten suojelemiseksi_ myös kieltää epätieteelliset paranemiset sekä henkiinheräämiset ja varmuuden vuoksi saattaa heidät takaisin kliiniseen lähtöpisteeseen – siis sairaiksi ja kuolleiksi?

Myönnettäköön, että en tiedä homeopatiasta tuon taivaallista, mutta ristiriitojen kanssa olen tullut tutuksi viime vuosina. Pelkästään muutama ensimmäinen kuva olisi riittänyt koko kirjoitukseni pointin alleviivaamiseen.

Yle kertoo homeopatian olevan yhtä tyhjän kanssa ja sitä verrataan lumelääkkeeseen. Seuraavassa HS:n tiedetoimitus kertoo faktana plasebon auttavan monia ja saavan aikaan aivoissa todellisia muutoksia, aivan kuin lääkkeetkin.

Toivon SuomiAreenan olevan hyvällä asialla, mutta kyynisyyteen taipuvaisena uskon tämän olleen tietoinen keskustelunavaus, jotta saadaan taas syy kaivaa pöytälaatikosta puoskarilaki tuoreen eduskunnan käsittelyyn ”kansan turvaksi”.

Kukaan tuskin on voinut olla huomaamatta, että tässä maailmassa riittää uhkia pähkinästä päiväpeittoon – puhumattakaan Putinista!

Uskallan nyt lukemani perusteella kuitenkin väittää, että homeopatia itsessään ei ole vaaraksi kenellekään, mutta ekstremismi ja kiihkoilu saattavat olla. Ja niillä on taipumus lisääntyä sitä mukaa, kun aletaan määrittää ihmisten puolesta, mihin he saavat uskoa ja mistä puhua.

Kuka suojelisi suomalaisia lapsia ja nuoria totuuskomission ja totalitarismin tulemiselta? Ei Sanna Ukkola tai tiedeyhteisö ainakaan.

(julkaistu Facebookissa 18.6 kuvineen)

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *