Arvot, Ei luokiteltu, Ihmisyys, Minä, Vapaus

PAINEKATTILA

Joku on saattanut huomata sisäisen tarpeeni yrittää vaikuttaa tämän yhteiskunnan asioihin pohtimalla avoimesti ajankohtaisia teemoja – silläkin uhalla, että asetan samalla itseni alttiiksi arvostelulle.

Politiikka ei ole koskaan puhutellut minua ja mitä enemmän sitä seuraan, sitä vastenmielisemmältä se maailma tuntuu. Viime vuosien näennäistekeminen, puoluekuri sekä todellisen opposition puute ovat tehneet eduskunnan annista lähinnä kädenlämpöistä huttua. 

Muutosta ei tapahdu heittämällä soppaan kerta toisensa jälkeen tuttuja aineksia eri järjestyksessä, vaan välillä on pakko maustaa keitosta vähän eksoottisemmilla aromeilla, jos mielii saada aikaiseksi jotain tajunnanräjäyttävää. 

Politiikan saralla uutta maustetta tarjoilee Vapauden liitto Ossi Tiihosen ja Heli Rämäkön johdolla. 

Heidän rohkeutensa nostaa tahoillaan esille epätoivottuja näkemyksiä korona-aikana teki minuun vaikutuksen jo lähes pari vuotta sitten. Sittemmin ilahduin heidän yhteistyöstään uuden puolueen rakentamiseksi, vaikka ihannetilanteessa toki soisin kaikkien _oikeasti_ hallituskriittisten seisovan yhtenä tiiviinä rintamana. 

Ossi on alusta asti vaikuttanut harvinaisen suoraselkäiseltä, johdonmukaiselta ja vilpittömästi yhteisön hyvää ajavalta ihmiseltä, kun taas Heli on tuntunut samaistuttavalta maalaisjärkensä, aitoutensa sekä inhimillisyytensä vuoksi. Molempien kohdalla luulen, etteivät he edes kykenisi esittämään mitään muuta kuin ovat. 

Sellaisia ihmisiä poliittinen kenttä kaipaa. Heitä, jotka sanovat, mitä todella ajattelevat eivätkä liikaa ajattele, mitä muut sanovat. Ja sitten vielä tarkoittavat sitä. 

Arkadianmäellä on jo riittämiin pokerinaamaisia jargonin jauhajia, teennäisen korrekteja näennäisälykköjä sekä korruptiolle alttiita pyrkyreitä – kuten varmasti myös monia paikkansa todellisilla taidoilla ja teoilla ansainneita. 

Tämä maailma ei ole enää sama kuin ennen pandemian julistusta, joten suosittelisin kiillottamaan kiikareita ja kehittämään tarkkanäköisyyttä sen suhteen, mikä todella on tärkeää. 

Jos joku ei näytä muodollisesti pätevältä, ei hallitse täydellisesti oikeinkirjoitusta, ei käytä mielestäsi riittävän korrekteja ilmauksia tai hänellä ei ole vuosien kokemusta poliittisesta suhmuroinnista, se EI tarkoita, etteikö hän soveltuisi kaltaistasi sivistynyttä kansalaista edustamaan. 

On opeteltava sivuuttamaan epäoleellinen ja nähtävä pintaa syvemmälle. On löydettävä viestin ydin, olipa se sitten kauniisti koristeltu tai karkeampaa tekoa . On erotettava vilpittömyys tyhjien lupausten joukosta ja aito hyväntahtoisuus mielistelystä. On tunnistettava selkärangattomat heistä, joita henkinen selkäranka pakottaa seisomaan suorassa arvojaan puolustaen silloinkin, kun muut taipuvat. 

Läntisen demokratian tärkeimmästä arvosta ei pitäisi olla epäselvyyttä. 

VAPAUS

hengittää, 

tulla toimeen, 

olla oma itsensä, 

päättää omasta kehostaan, 

osallistua julkiseen keskusteluun, 

ilmaista myös epäsuosittuja mielipiteitä

ja elää perustuslakia kunnioittaen ilman henkistä talutusnuoraa tai digitaalista jalkapantaa. 

Näiden itselleni tärkeiden, pian uhanalaisten, arvojen pelastamiseksi koen tarpeelliseksi auttaa Vapauden liittoa kunnianhimoisessa tavoitteessaan muuttaa kulkusuunta jälleen kohti kotia – sitä paikkaa, josta suomalaisena sai joskus olla ylpeä. 

Cancel-kulttuuri nosti päätään jo Jyväskylässä, kun Mataran kanssa tehty sopimus kokoustilojen vuokrasta peruttiin yllättäen vailla päteviä perusteita.

Maalittamista, naurunalaiseksi tekemistä, pyrkimystä murentaa keskinäistä luottamusta sekä ankaraa mitätöintiä lienee luvassa vaalien alla enenevissä määrin ja sitä tulevat kohtaamaan myös muut konsensusta uhkaavat tahot, joten toivoisin edes pienpuolueiden jättävän toisensa rauhaan. 

Heille, jotka ovat tottuneet poliittisiin puppetteihin, saattaa Vapauden liitto ymmärrettävästi näyttää yhdeltä suurelta sekametelisopalta. Puolueen jäsenet lienevät kuitenkin sen verran kovissa liemissä keitettyjä, että hajuttomia ja mauttomia heistä tuskin saa kuumassakaan painekattilassa. 

Tieto syrjinnästä herätti tulisen puoleni, joten tämä pikku-Bergele päätti siltä istumalta lisätä oman lusikkansa soppaan. Nähtäväksi jää, kuinka isoksi se Vapauden liitossa vielä kasvaa. 

Ps. Aiheeseen liittyen yksi tärkeimmistä kirjoituksistani, jonka soisin jokaisen lukevan ajatuksella.

MITEN SE NYT TOLLEE? – SANNIBERGELE.FI

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Kylläpä yllätti ja ilahdutti tämä viesti. Kiitos Lompo

  2. Kiva kun kirjoitat, kirjoitat vaikeista ja kielletyistäkin aiheista sovinnollisesti ja syyttelemättä. Omaan silmääni vaikuttaa, että ydinsanomasi tässä blogissa koskee sanan-…

  3. KIITOS! Täysin samaa mieltä, että nyt on aika lisätä sitä moniäänisyyttä ja suoraa puhetta enkä epäile yhtään, etteikö Vapauden liitto…

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *