Arvot, Ihmisyys, Minä

YLPEÄSTI ITSEKÄS

YLPEÄSTI ITSEKÄS

Tässä jutussa käy mielestäni ilmi yhteiskuntamme suurin ongelma. Toisin kuin kirjoittaja, en nyt itse viittaa rajaa ylittäviin vapaamatkustajiin, vaan tällaisiin todellisuudesta irtautuneisiin tyyppeihin, jotka yllättyvät ihmisyyden ytimen – itsekeskeisyyden – olemassaolosta.

Välillä mietin, kuinka laput silmillä pitää olla, jotta ei huomaa valtaosan ihmisistä ainoastaan näyttelevän hyväntekijöitä tarpeen tullen.

Jos ihmisiä todella kiinnostaisi yhteiset asiat omaa napaa enemmän, olisimme nähneet jo aikaa sitten kollektiivisen ryhtiliikkeen elintavoissa ja ruokailutottumuksissa. Kaikki tietävät, missä jamassa Suomen terveydenhuolto on, mutta kuinka moni on jaksanut ottaa itseään niskasta kiinni ja pyrkiä terveellisiin valintoihin? ”Huomenna sitten”.

Kunpa ne olisivatkin olleet venäläisiä, jotka kehittivät roskaruokaketjut sokeriliemineen. Täällähän vähenisi sydän- ja verisuonitaudit sekä diabetes-diagnoosit kohisten, kun kaikki hyvät ihmiset vihdoin olisivat saaneet _riittävän painavan_ syyn boikotoida sitä jätettä, mikä valtaosaa sairastuttaa.

Entä jos kaikki bensa tuotaisiin Venäjältä, kuinka moni olisi valmis luopumaan edes kakkosautostaan saati muuttamaan koko elämänsä julkisten kulkuneuvojen läheisyyteen? Moni ei voi harkita edes sähköpyörää, kun matkalla saattaa kastua.

Jos kaikki äänentoistovälineet olisivat lähtöisin Venäjältä, kuinka moni olisi jättänyt kesän festarit ja livekeikat välistä? Näin syksyn korvilla jokainen voi taas vakuutella itselleen, että ”olisin kyllä”.

Suomalaiset eivät tyypillisesti ole kovin yhteisöllistä ’kaverille kanssa’ -porukkaa, vaikka niin jatkuvasti uskotellaankin. Arjessa omaan jaksamiseen vedoten lähes jokainen valitsee helpoimman tien huolimatta kauniista puheistaan. ”Jos nyt tämän kerran”.

Pääkaupunkiseudun hyvesignaloijien onneksi aita on matalin itärajalla eikä Kallion asukkien tarvitse punnita, onko epäeettistä matkustaa päiväreissulle Tallinnan vegaaniravintoloihin. Luojan kiitos soija ja tofukaan eivät ole venäläistä alkuperää.

Yhteiskuntaa on turha yrittää muuttaa pakottamalla tavalliset syntiset leikkimään enkeleitä. Lopputuloksena on vain surkea koulunäytelmä, jossa luokan hulivilit riisuvat sädekehänsä kesken kohtauksen ja loppujen lopuksi myös kympin oppilaan on kohdattava inhimillisyytensä.

Kun ihmiset vain myöntäisivät oman itsekkyytensä, voisi maailma todella alkaa muuttua. Meidän kaikkien _pitäisikin_ ensisijaisesti välittää itsestämme ja turvata oma hyvinvointimme, jos aiomme vilpittömästi pystyä auttamaan myös muita.

Silloin, kun terveys pakotti minut keskittymään vain itseeni, huomasin sen lopulta palvelevan myös yhteisöä. Kun lopetin käyttämästä energiaani vaikutuspiirini ulkopuolisten asioiden murehtimiseen ja aloin panostaa omaan fyysiseen ja henkiseen jaksamiseeni, aloin huomaamattani toimia kestävämmin myös muuta maailmaa ajatellen.

Otan itse vastuun terveydestäni ja näen vaivaa sen eteen. Pyöräilen kaikkialle, koska riittävä määrä happea parantaa oloani. Ostan materiaa ainoastaan pakottavaan tarpeeseen, sillä saan nykyään ilonaiheeni ilmaiseksi luonnosta. Olen harjoitellut kylmänsietoa avantouimalla ja paastonnut viikottain – en niinkään valmistautuakseni tulevaan syksyyn, vaan harjoittaakseni sekä mieltä että kehoa sopeutuvaisemmiksi. Kehitän aivojani kirjoittamalla, koska se on minunkaltaiselleni kestoajattelijalle parasta meditaatiota. On vain plussaa, jos joku sattuu jakamistani oivalluksista jotain saamaan irti, mutta itseäni ajatellen minä tämän teen – kuten kaikki muutkin asiat elämässäni.

Silti koen vilpittömästi olevani parempi ihminen, läheinen ja kansalainen nyt, kun uskallan olla rehellisesti itsekäs – enkä siksi aio käyttää kallisarvoista aikaani yrittämällä muuta esittääkään.

Jos ihmiset _todella_ välittäisivät itsestään yhtä paljon kuin väittävät välittävänsä muista, olisi maailmassa vain murto-osa nykyisistä murheista.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Kylläpä yllätti ja ilahdutti tämä viesti. Kiitos Lompo

  2. Kiva kun kirjoitat, kirjoitat vaikeista ja kielletyistäkin aiheista sovinnollisesti ja syyttelemättä. Omaan silmääni vaikuttaa, että ydinsanomasi tässä blogissa koskee sanan-…

  3. KIITOS! Täysin samaa mieltä, että nyt on aika lisätä sitä moniäänisyyttä ja suoraa puhetta enkä epäile yhtään, etteikö Vapauden liitto…

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *