Ei luokiteltu, Minä, Pelko

MITÄ SINÄ NÄET?

MITÄ SINÄ NÄET?

A) Natø-kriittisen røkøtevastustajan, joka pyrkii aktiivisesti kasvattamaan samanmielisten joukkoa?

B) Traumatisoituneen salaliittoteoreetikon, jonka ajatteluun on päästy vaikuttamaan heikolla hetkellä?

C) Ihmisen, joka ei ole riittävän älykäs ymmärtääkseen omaa parastaan

D) Perusteluja kaipaavan vapaan ajattelijan

Veikkaan, että jokaiselle vaihtoehdolle löytyy kannattajansa. En tosin oleta näkeväni konkreettisia vastauksia, sillä muutenhan joku voisi kuvitella sinun antavan aikaa tai jopa arvoa pohdinnoilleni.

Saatat kuitenkin olla mielikuvasi kanssa oikeassa, paitsi jos valitsit – kenties sen oletettavimman – vaihtoehdon A.

Minun ainoa agendani on kannustaa jokaista käyttämään omia aivojaan, kyseenalaistamaan ristiriitoja ja havahtumaan epäloogisuuksiin omassa ajattelussaan.

Uskotko helposti tunnistavasi epäkohdat yhteiskunnassamme ja havaitsevasi milloin korupuheet eivät realisoidu käytännössä?

Jatkuvan tasavertaisuuteen keskittymisen sijaan toivoisin ihmisten ymmärtävän myös oikeudenmukaisuuden merkityksen.

Kuvitellaan, että Laura ja Lauri ovat lukeneet ylioppilaskirjoituksiin. Molemmat ovat kolunneet läpi annetun oppimateriaalin ja sisäistäneet täysin lukemansa. Laura vastaa tehtävään ulkomuistista kopioiden ne asiat, mitä tietää lautakunnan häneltä odottavan. Lauri on koulukirjojen lisäksi tutkinut paljon muutakin aiheeseen liittyvää kirjallisuutta ja häneltä löytyy myös käytännön kokemusta tästä asiasta, joten hän vastaa koekysymykseen käyttäen apuna kaikkea oppimaansa päätyen eri näkemykseen kuin Laura. Kumman luulet saavan paremman arvosanan ja olevan näin muodollisesti pätevämpi? Kumpi todellisuudessa on asiantuntevampi?

On Pauli, joka on laiminlyönyt omaa terveyttään vuosia, sairastellut paljon ja nyt pelkää henkensä edestä saavansa taas jonkin tartunnan. Sitten on Sauli, joka huolehtii itsestään kokonaisvaltaisesti eikä ole vuosiin sairastanut pienintäkään flunssaa. Kumman soisit sovittavan elintapojaan toisen mukaisesti? Kumpi lopulta joutuu yhdenvertaisuuden vuoksi toimimaan vastoin arvojaan tai jättämään jopa työnsä?

On iisalmelaisnainen, joka kieltäytyy pcr-testistä terveyssyihin vedoten, ja vapaana liikkuva maahanmuuttajamies, jonka tietty elin on lipsahtanut kymmenien kieltäytyneiden naisten sisään. Kummasta olisi aiheellista varoittaa kuvan kera iltapäivälehdessä? Kumman pärstä lopulta päätyy koristamaan kaikkia iltapäivälehtiä ja kumman nimi, kotimaa ja kasvot pyritään peittelemään?

Värillinen nainen, Abdulkarim, ei ennakkoluulojensa takia pysty istumaan samassa keskustelupaneelissa valkoisen etuoikeutetun Soinin kanssa, jonka kokee menneisyydessä puheillaan yllyttäneen rasismin ja naisvihan nousua Suomessa. Kumpi heistä nyt osoittaa toiminnallaan suvaitsemattomuutta? Kumpaa näistä on jo vuosia saanut julkisesti herjata vailla pelkoa tuomitsemisesta?

Abdulkarimin suurin huoli osallistumisen suhteen on se, että katsojat saattaisivat luulla hänen pitävän Soinin toimintaa hyväksyttävänä.

Ja noin. Hienosti. 👏👏👏

Jälleen yksi mahdollisuus murtaa näkymättömiä muureja kaatuu siihen, MILTÄ SE SAATTAISI NÄYTTÄÄ.

Todelliset vaikuttajat ja maailman muuttajat eivät siitä välitä, vaan tekevät sen, minkä sydämessään oikeaksi kokevat.

Kun energiaa ei kulu sen murehtimiseen, mitä muut mahtavat ajatella, jää enemmän aikaa sisäisen äänen kuuntelemiselle. Sitä noudattamalla tulee aina valinneeksi oikein eikä loputon epävarmuus _kaikesta_ onnistu pyyhkimään muikeaa hymyä pois naamaltasi.

Ehdotan, että jokainen hyödyntää kesälomaansa kyseisen taidon harjoittamiseen tulevan syksyn varalle. On tärkeä virittää looginen ajattelu ja oikeudentaju tappiinsa, jottei tule ajetuksi harhaan kauniilla sanoilla ja katteettomilla lupauksilla.

Sattumalta juuri kun Natø-sopimus oli kynäilty kuntoon, koki media sopivaksi nostaa uuden pelotteen kansalle. Apinarokko ja kørøna-aalto tulevat – oletko valmis?

Ps. Vielä viimeinen kysymys:

triplapiikitetty ja røkøttamatøn julkaisevat tahoillaan tismalleen saman kørønakriittisen kirjoituksen. Kumman tekstille uskot annettavan enemmän arvoa keskivertosuomalaisen keskuudessa? Kuuluisiko tekstin värittyä kummankaan viestintuojan mukaan vai voisiko jokainen opetella ottamaan _asiat_ asioina?

(julkaistu Facebookissa 20.5.2022)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Kylläpä yllätti ja ilahdutti tämä viesti. Kiitos Lompo

  2. Kiva kun kirjoitat, kirjoitat vaikeista ja kielletyistäkin aiheista sovinnollisesti ja syyttelemättä. Omaan silmääni vaikuttaa, että ydinsanomasi tässä blogissa koskee sanan-…

  3. KIITOS! Täysin samaa mieltä, että nyt on aika lisätä sitä moniäänisyyttä ja suoraa puhetta enkä epäile yhtään, etteikö Vapauden liitto…

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *