Arvot, Minä, Pride, Tasa-arvo, Vapaus

KAAPISTA ULOS vol. 2

KAAPISTA ULOS vol. 2

Ja sieltähän se heilahti – leimakirves nimittäin!

[Yksi valoisa – jopa värikäs – puoli tällä kehityksellä toki on: LGBTQQIP2SAA-sateenkaariperhe saa uuden jäsenen! 🌈🎉🤖 Mikä voisikaan olla jalompi tavoite 2030-luvulle, kuin saada maailmaan uusi älyä säteilevä translaji?]

Osasin odottaa, että joku kokee asiakseen loukkaantua näistä edellisen tekstini loppusanoista. En kuitenkaan olettanut, että se joku olisi minun taustani ja ajatusmaailmani hyvin tunteva ihminen. Sen sijaan en yhtään yllättänyt, että kyseessä oli ajankuvalle tyypillinen sijaisloukkaantuminen ihmisryhmän puolesta.

”En minä henkilökohtaisesti tästä ota itseeni, mutta joku varmasti pahoittaa mielensä.”

Siitäkö, että ”pilkkaan” sateenkaariyhteisöä? Vai siitä, että käytän provosoivasti trans-etuliitettä? Kenties siitä, että puhun älyn säteilystä lajille _uutena_ ominaisuutena?

Rokottamattomien tai valkoisten etuoikeutettujen julkinen tylyttäminen ja syyllistäminen eivät kuitenkaan tunnu nostavan samanlaista moralisointitarvetta kuin vähemmistöön kohdistuvat vähänkin kyseenalaiset viittaukset.

Mielestäni on jopa alentavaa olettaa, että tietyt ihmisryhmät eivät kestä minkäänlaista _ilmiöön_ kohdistuvaa kritiikkiä tai he tarvitsevat jonkun kertomaan, milloin ja mistä heidän tulisi tälläkin kertaa mielensä pahoittaa, elleivät vielä itse ymmärtäneet.

Halusin tietoisesti nostaa esille sen näkökulman, että transhumanismin kohdalla yhteiskunta on jälleen keinotekoisen tasa-arvoistamisen edessä, mikä _kuin huomaamatta_ tarkoittaakin entistä ahtaampia lokeroita itsensä ilmentämiselle.

Minä en koe olevani valkoinen heteronainen, vaan ihminen. Miksi kenenkään pitäisi identifioitua ensisijaisesti johonkin aakkoseen seksuaalisen suuntautumisensa mukaan ja ottaa itseensä kaikki aiheeseen liittyvä kritiikki tai vitsailu? Miksi jonkun oikeus loukkaantua on suurempi kuin sananvapaus?

Enhän minäkään itke itseäni uneen, jos joku sanailee lyhyiden ihmisten, lähiössä asuvien äitien tai kouluttamattomien kustannuksella. Arvostan värikästä, tulkinnanvaraista kielenkäyttöä sekä nokkelaa piikittelyä enkä ota _asioita_ henkilökohtaisesti senkään takia, että lähtökohtaisesti oletan itseni lisäksi muidenkin tuntemieni ihmisten pitävän joka ikisen ihmisarvoa itsestäänselvyytenä.

Juttelin aiheesta entisen avopuolisoni kanssa, joka on pesunkestävä lesbo (ja muuten koulutuksen puutteestaan huolimatta yhteiskunnallisesti valveutunein tuttuni). Hän ei kokenut kirjoitustani loukkaavana, vaan piti turhaa sensitiivisyyttä jopa haitallisena vähemmistöille. Hän on hyvin aktiivinen ihmisoikeuksien puolustaja, mutta se ei estä häntä näkemästä ristiriitoja, nurinkurisuuksia ja keinotekoisuutta näissä ”tasa-arvoon” liittyvissä ilmiöissä.

Jos on juttujani lukenut, pitäisi olla käynyt selväksi, että kannattamiani perusarvoja ovat ihmisen oikeus tehdä itseään koskevat päätökset, toisenlaisten hyväksyminen sekä itsensä ilmaiseminen. Minulle se merkitsee sitä, että en teksteissäni kohtele mitään ryhmittymää tai vähemmistöä silkkihansikkain, koska silloin näkisin heidät väreinä ja aakkosina – en samanlaisina ihmisinä kuin minä.

Jotta olisin uskottava väitteeni kanssa, koin nyt tarpeelliseksi nostaa oman seksuaalisen suuntautumiseni esille, vaikka muutoin olen valinnut rajata vastaavat asiat yksityisiksi – ja erityisesti epäoleellisiksi. Aika paradoksaalista, eikö?

Siinä vaiheessa ollaan mielestäni menty liian pitkälle, kun vähemmistöön kuuluvan oikeus _omiin ajatuksiin_ hukkuu sen alle, kuinka ”suvaitsevaisen” enemmistön mielestä _tulisi ajatella_.

Ps. Kuulemma Putinin takia herneet ovat tulevina kesinä vähissä, joten olisiko mitenkään mahdollista vähentää niiden vetämistä nenään ja jättää myös kaverin sieraimet rauhaan? Pistetään sitä pötyä pöytään, ei puheisiin – vai mitä?

(julkaistu Facebookissa 9.6.2022)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Kylläpä yllätti ja ilahdutti tämä viesti. Kiitos Lompo

  2. Kiva kun kirjoitat, kirjoitat vaikeista ja kielletyistäkin aiheista sovinnollisesti ja syyttelemättä. Omaan silmääni vaikuttaa, että ydinsanomasi tässä blogissa koskee sanan-…

  3. KIITOS! Täysin samaa mieltä, että nyt on aika lisätä sitä moniäänisyyttä ja suoraa puhetta enkä epäile yhtään, etteikö Vapauden liitto…

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *