Arvot, Ihmisyys, Sensuuri, Tasa-arvo, Vapaus

SYNTISTEN PÖYTÄ

Kuvittele edellinen kirjoitukseni SATEENVARJOKANSA – SANNIBERGELE.FI psykologi Maaret Kallion lempeällä ja rakkaudentäyteisellä äänellä lausuttuna.

Sen ydinsanoma otettaisiin vastaan viisaan naisen pyrkimyksenä vähentää yhteiskunnan polarisaatiota sekä muistutuksena siitä, että mustan ja valkoisen välissä on loputtomasti eri vivahteita. Kukapa ei _siinä tapauksessa_ olisi sitä mieltä, että nuo listatut asiat eivät tosiaankaan ole _yhtä kuin_? 

Minun kirjoittamana sama sisältö luetaan kuitenkin asennelasien läpi ja yhtäkkiä lähtökohtainen tavoitteeni vähentää kahtiajakoa ja lisätä ymmärrystä onkin muuttunut joksikin saastaiseksi ”agendaksi”, johon useimmat eivät voi pitkällä tikullakaan koskea. 

Facebook tarjoaa tekstini alle varoitusbannerin, rajoittaa julkaisuni näkyvyyttä ja sekoittaa algoritmit. Niin vaarallinen oli tuokin kirjoitukseni, sillä jokuhan saattaisi vaikka tajuta tämän yhteiskunnallisen vastakkainasettelun järjettömyyden. 

Uusi Suomi ei lukuisista pyynnöistäni huolimatta näytä antavan minulle kirjoitusoikeuksia heidän Puheenvuoro-blogiinsa, jonka pitäisi olla kaikille avoin – sellaisten sääntöjen puitteissa, joiden rikkomisesta minua ei ainakaan voi syyttää. 

Ihmiset poistavat kavereistaan, välttelevät kontaktia sekä ajatustenvaihtoa – antamatta edes mahdollisuutta yhteisymmärryksen löytymiseen. 

En todellakaan ole ainoa, jota edelliset kohdat koskettavat, mutta seuraavasta voin olla varma ainoastaan itseni kohdalla: en koe tehneeni mitään asiatonta ansaitakseni tätä mitätöintiä. En ole haukkunut, riidellyt, loukannut tai tietoisesti saattanut ketään edes naurunalaiseksi. En ole jakanut disinformaatiota, yllyttänyt mihinkään epäilyttävään, laiminlyönyt velvollisuuksiani saati yrittänyt viedä muilta ihmisiltä heidän vapauksiaan. 

Minun paheeni on se, että halusin huolehtia omasta hyvinvoinnistani ja pitää kehoni koskemattomana. Siitä syystä minut istutettiin syntisten pöytään. Olen siinäkin seurueessa yrittänyt löytää ajankohtaisiin asioihin sellaisen tulokulman, joka ei olisi pelkästään jo kuullun toistamista. Synnittömien pöytiinkin olen yrittänyt parhaani mukaan tarjota vaihtoehtoista palaa purtavaksi, mutta vastaanotto on torjuva. Minulle kättä ojennetaan vain sen merkiksi, että korvat eivät kuuntele. 

Näin moniääninen keskustelu ja sen mukana koko demokraattinen yhteiskunta hiljalleen tapetaan, mutta sitäkään syntiä en voi omille harteilleni ottaa. 

Minulle on annettu rohkeutta sanoittaa epäkohtia, joten olkoon se jatkossakin minun ristini kannettavaksi. En yhtään ihmettele, että monen muun selkä on jo murtunut, jalat pettäneet ja pää painunut sen taakan alle.

Yritän jaksaa taapertaa tuomitsevan häpeäkulkueen läpi toivoen, että henkinen ylösnousemus vielä koittaa koko ihmiskunnalle. 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

  1. Kylläpä yllätti ja ilahdutti tämä viesti. Kiitos Lompo

  2. Kiva kun kirjoitat, kirjoitat vaikeista ja kielletyistäkin aiheista sovinnollisesti ja syyttelemättä. Omaan silmääni vaikuttaa, että ydinsanomasi tässä blogissa koskee sanan-…

  3. KIITOS! Täysin samaa mieltä, että nyt on aika lisätä sitä moniäänisyyttä ja suoraa puhetta enkä epäile yhtään, etteikö Vapauden liitto…

Saatat myös pitää...

2 kommentti

  1. Lompo says:

    Kiva kun kirjoitat, kirjoitat vaikeista ja kielletyistäkin aiheista sovinnollisesti ja syyttelemättä. Omaan silmääni vaikuttaa, että ydinsanomasi tässä blogissa koskee sanan- ja mielipiteenvapautta, ja toteutat itse niitä kärjistämättä sekä kunnioittaen eriäviä mielipiteitä. Samaa toivoisin sinuakin kohtaan. Jään seuraamaan!

    1. Kylläpä yllätti ja ilahdutti tämä viesti. Kiitos Lompo<3 Oon onnellinen, että oot saanut tuollaisen vaikutelman kirjoituksistani, koska se on ollut pyrkimykseni alusta asti. Ainahan mä oon rakastanut kunnon analysointia ja syvääluotaavia keskusteluja, joita eriävät näkemykset ainoastaan rikastaa 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *