Arvot

SUOMI-NEITO ON SAIRAS

Kyse ei tällä kertaa valitettavasti ole nuhakuumeesta vaan Suomi-neito on hengenvaarassa.

Hän on elänyt viime vuodet niin toksisessa ympäristössä, että maksa huutaa hoosiannaa ja aivotoimintakin on surkastunut. Selkäranka on murtunut, tukijalka amputoitu ja kädet ovat sidotut – vasen köytettynä tippalaitteeseen oikean luovuttaessa verta aamuin illoin. Sydän on vakavasti arpeutunut ja monielinvaurio uhkaa.

Valitettavasti kukaan ei ole pitämässä huolta hänestä, sillä hoitajia kohdellaan kuin myyriä whack-a-mole-pelissä – lyötyjä lyödään maanrakoon yhä uudestaan ja uudestaan. Ovathan sotelaiset toki antaneet kiltisti luvan mätkiä itseään ja auttaneet kaivamaan jopa omat kuoppansa, mutta tuskinpa hekään kuvittelivat nöyryyttävän pelin jatkuvan vuodesta toiseen.

Suomi-neidon huonoa kuntoa itketään sairaalasängyn ympärillä, mutta konkreettista apua ei ole tarjolla. Hoitoprotokollasta päättäneet uskotut ringissä osoittelevat toisiaan syyttävällä sormella – täysin kykenemättä myöntämään omia tai yhteisiä virheitään.

Myös kotisohvilla Suomi-neidon kohtaloa voivotellaan siinä missä kuningattaren kuolemaakin – ”mutta enpä minä näille asioille mitään mahda”, moni ajattelee. Toiset ovat niin kiitollisia siitä, että heidän kehonsa edelleen toimii, joten päättävät keskittyä omaan onnellisuuteensa murehtimisen sijaan. Osa sen sijaan on surusta lamaantuneina valmiita luovuttamaan ja myymään maansa.

On kuitenkin olemassa yhä kasvava osuus sitä väestöä, joka jaksaa uskoa ihmeisiin. He opiskelevat sinnikkäästi lähes 105-vuotiaan neitokaisen sairaskertomusta ja tekevät kaikkensa löytääkseen sopivan täsmähoidon – yksi elin kerrallaan.

Sinä voit olla yksi heistä, jotka nostavat Suomi-neidon takaisin jaloilleen tai vaihtoehtoisesti voit kyyhöttää hänen tähdin koristellulla sinikeltaisella arkullaan itkemässä lohdutonta loppua – ”jota kukaan ei kuitenkaan olisi voinut estää”.

Jos pysyt passiivisena, se on sinun valintasi – mutta edes se ei vapauta vastuusta. Vähintä mitä voit tehdä, on olla tukkimatta pelastustietä heiltä, jotka ovat päättäneet rientää Suomi-neidon avuksi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Saatat myös pitää...

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *